Nudli, reteta svabeasca din Craidorolt, Satu Mare

Reteta primita de la dna Rita Ardelean, reteta mostenita de la bunica Gindele Ilona (ar avea acum 104 ani)!

Ea e Gindele Momo. S-a dus demult, da’ n-o sa uit niciodata ce nudli ne facea cand eram copiii gramada la ea. Eram 5 verisori si pregatea totul dintr-un kil de cartpfi albi, pe care-i fierbea strasnic in coaja, in apa cu un strop de sare. Dupa ce se raceau un miez, ii curata de coaja si-i dadea pe răzatoarea mare. Ii punea pe o fata de masa impecabila si-i amesteca cu faina alba, data prin sita deasa. Lasa cartofii sa ia faina cata le trebuia, ca sa nu fie lipiciosi si mai punea fix un strop de ulei de casa bun-bun. Apoi, ne punea sa facem „serpi” din aluat, pe care ea ii taia bucatele cam de doi centimetri si le vâra in apa clocotita cu un pic de sare si o lingura de ulei. Le scotea cu un spumuitor, cand se ridicau la suprafata, si le arunca intr-o cratita in care sfaraia pesmetul prajit.
Pentru ca eram cinci verisori si nu eram doi la fel, ne lasa pe noi sa ne punem in farfurie zahar amestecat cu nuca prajita, zahar gol, sare sau smantana. Mancam pe rupte, mai ales cand era fierbinte. Apoi o luam de la capat cu joaca.

Nu avem cantitati la ingrediente, pentru ca  e genul de reteta cu „cât cuprinde”.

Svabii, in general, incropeau retete de genul asta; si foloseau foarte mult cartofii.
Familia tatalui meu a fost din Satu Mare (Craidorolt), iar bunica facea foarte multe mancaruri specifice.